Amagers Ørestad

ørestad på Amager

”Hvis du har brug for en billig låsesmed, så kan jeg altså godt anbefale en.” Det er hende, den emsige nede på første sal, som du kan høre. Hun har fat i den nye, der er lige er flyttet ind på tredje sal. En flot fyr. Sådan én af dem, alle kvinder bare falder for. Fotomodel? Nej, men han kunne godt være fotomodel. Nå. Du er ligeglad. Du skal ikke ud og blande dig i, hvad den stakkels mand bliver udsat for nu. Hende, den emsige, er virkelig uudholdelig. Hun kan jo finde på at snakke dig synder og sammen.

Ensom?

Hun må være meget ensom. Eller også har hun et problem med hensyn til, hvordan man begår sig i sociale sammenhænge. Hvordan kan hun finde på at sige sådan noget til ham? Ved hun noget om, hvordan han håndterer sin hverdag. Hun insinuerer jo, at han dels er glemsom og dels lukker sig selv ude. Er det en indirekte måde, hun inviterer ham til kaffe på? Så sig dog det: ”Vil du komme til kaffe en dag i den kommende uge?” Nå det er sådan set ikke din sag. Du vil bare ønske, at du ikke kunne høre hende.

Låsesmeden ude i Ørestad

Du vender tilbage til hjemmekontoret. Her er der fred. Bortset fra, at du kan høre alt, hvad der sker i opgangen. Og en gang imellem, så er du jo også ekstra lydhør. Eller følsom. Og det her med den billige låsesmed på Amager Ørestad får dig til at tænke på dengang, du boede på Frederiksberg. Det var noget af en oplevelse, du kom hjem til, dengang der havde været indbrud. Tyveknægtene havde taget nogle af dine smykker, nogle kontanter og den gode lap top. De havde åbenbart været for fine til at tage den gamle laptop.

Det havde været ubehageligt at skulle ringe til politiet og anmelde tyveriet. Det havde været endnu mere ubehageligt at skulle fortælle politiet, hvad du så, lige da du trådte ind i lejligheden. Politimændene havde fået dig til at føle det som om, at du selv havde stjålet dine egne ting. Mistænkeliggørelse? Måske, måske ikke. Det var under alle omstændigheder en modbydelig oplevelse. Og det var også modbydeligt, da du skulle ringe til den der låsesmed på Frederiksberg, som politiet anbefalede.

Dne hurtige låsesmed

Han var såmænd flink at høre på, da du talte med ham. Men du frygtede, at han ville komme og skifte låsene i din bolig, med sådan en formanende eller hoven tilgang til jobbet. Du ved, sådan noget i stil med: ”Ak, ja, lille du, du skulle nok have skiftet låsene ud noget tidligere, ikke? Men nu er du blevet klog af skade”. Låsesmeden på Frederiksberg kom da også ret hurtigt. Men han var hverken formanende eller hoven. Han var fuld af forståelse. Fortalte, at de fleste mennesker simpelthen glemmer at få deres låse tjekket regelmæssigt. Og så er det, at ulykken sker: De får ubudne gæster – og skal igennem alt det der med at anmelde tyveriet, tale med politimænd og så også huske at få skiftet låsene – eller i det mindste få dem kodet om.