Mortens tunge øjenlåg

You are currently viewing Mortens tunge øjenlåg

Er jeg søvnig? Spørgsmålet kommer som en stor overraskelse for mig. Jeg er til fest hos min fætter, og hans far, som altid har været min yndlingsonkel, har lige spurgt mig, om jeg er søvnig. Jeg svarer, at det er jeg da ikke – næh, jeg er parat til at feste hele natten for min fætter. ”Nå, men du ser bare søvnig ud. Er der noget, du tænker på, eller er ked af?” Han er sød, min onkel. Viser, at han vil mig det godt.

80 år gammel

Du skal lige vide, at min onkel er 80 år gammel. Han ligner et menneske på 60. Han holder sig i form. Spiller tennis med vennerne nede i klubben hver søndag. Sørger for, at hunden bliver luftet mindst 2 gange dagligt, og går til styrketræning inde i byen. Og han er glad for damer. Selv er jeg halvtreds. Ligesom min fætter, som vi fejrer i dag. Jeg har fået min onkel til bords under middagen, og vi snakker godt sammen. Han er pensioneret læge, men kan ikke lade være med at give gode råd, til alle, som spørger om deres forskellige helbredsproblemer. Jeg ved, at det irriterer ham lidt, at han altid ’er på som læge’ også selv om han gik på pension for mange år siden.

Operation for tunge øjenlåg

Derfor overrasker hans spørgsmål mig meget. Og det overrasker mig, at han fortsætter sit spørgsmål med en lang forklaring om, at man kan få øjenlågsoperationer, der ligesom løfter øjenlågene, så man ser mere vågen og frisk ud.
Jeg fortæller ham venligt, at jeg ikke er interesseret i at få en øjenlågsoperation. Jeg har ikke brug for den. Jeg både ser godt og har ikke nogen problemer med at være søvnig.
Han kigger venligt på mig og siger, at det må jeg selvfølgelig bestemme, men han synes, at mit kønne ansigt ville forskønnes ved et lille løft af øjenlågene. Han griner, giver mig et kærligt kys på kinden. ”Du er min yndlingsniece, og du ved, at jeg kun mener det godt for dig. Du skal naturligvis ikke underkaste dig en gammel mands mening!” Jeg holder ham i hånden, mens han siger det til mig. Bliver lidt rørt.

Jeg ser lidt træt ud

Og hjemme hos mig selv igen, efter festen, kan jeg faktisk godt se, hvad han mente. Mine øjne ser trætte ud. Det er, som om øjenlågene falder ned over øjnene. Det er et syn, jeg er vant til, så jeg giver det, ikke meget betydning. Men nu hvor han har påpeget det overfor mig, kigger jeg mere intenst på mig selv i spejlet. Det kan være, at han har ret. Måske vil en lille øjenlågsoperation få mig til at se lidt mere frisk ud. Måske vil det være fornuftigt at få noget gjort ved det.

Jeg beslutter, at når jeg vågner i morgen, så vil jeg ringe til min onkel og sige tak for en hyggelig aften og spørge ham om hans professionelle mening. Han har jo selv bragt emnet om øjenlågsoperationer på bane. Så må han også finde sig i, at jeg spørger ind til hvad og hvordan. Han elsker jo en udfordring.

Er en øjenlågsoperation farlig?

Nej - det er en af de mest hyppige procedurer, og der er reelt ikke risici forbundet med det.

Gør det ondt at få opereret øjenlåg?

Selve operationen er smertefri, men du skal forvente lidt svien og ubehag de første timer, efter bedøvelsen er væk. Det er dog ikke særlig slemt, og nedkøling med is hjælper dramatisk.