Sygdom og død

dødsangst

Der findes mennesker, der går rundt med en konstant frygt for at blive syge. De kan måske ikke lige fortælle dig, hvilken sygdom, de tror, de vil få. De er dog overbeviste om, at de får en farlig sygdom. Dette er en form for angst, som mange behandlere kalder for helbredsangst. Den er ødelæggende for disse menneskers liv. Ikke sådan, at den fremkalder en dødsensfarlig sygdom. Angsten bevirker dog, at den, der er ramt af helbredsangst, ikke kan fungere normalt i hverdagen.

Nogle er hårdt ramte

Nogle mennesker, som har helbredsangst bliver så hårdt ramt, at de begynder at fokusere på fysiske symptomer, de måske oplever. Det kan være, at de en dag vågner op med hovedpine – og det bliver med det samme fortolket som om, at de har en farlig hjernesvulst. Dette er en overdrivelse, men deres helbredsangst har fået dem ind i den overbevisning, at de har en hjernesvulst. I nogle tilfælde kan fokusset også skifte: Den ene dag mener de, at de har et hjerteproblem, fordi de bliver forpustede. Den næste dag kan de tro, at de lider af en eller anden form for dødelig kræft, fordi de har spist noget, der har givet dem sure opstød og forstoppelse. I den slags tilfælde kalder de professionelle det for sygdomsangst.

En konstant angst

Man kan sige, at helbredsangst er en form for angst, der ligesom bare svæver inde i vores hjerne. Den går ud på, at vi er angste for at blive syge. Sygdomsangst er derimod en mere ’fokuseret angst’, da den angstlidende ligesom kan sættes specifikke ord på de sygdomme, som han eller hun er bange for at lide af. I gamle dage kaldte vi sygdomsangst for hypokondri. Mennesker der lider af sygdomsangst kan fx finde på at læse alt, hvad de kan finde på internettet om specifikke sygdomme – og dermed kan de også komme til at gøre skade på sig selv, hvis de begynder også at læse om behandlingsformer for den specifikke sygdom. Vi hører jo ofte om, at mennesker køber medicin, der ikke er godkendt her i landet, via internettet. Nogle udvikler en decideret dødsangst som følge af dette.

Uanset om det er helbredsangst eller sygdomsangst, som et menneske lider af, så er det en frygtelig tilstand for dem at leve i. Og der skal gøre noget ved denne form for angst. Det kan tage ret lang tid for et menneske, der lider af denne angstform, at komme af med den. Men det kan lade sig gøre.

Kræver psykologisk behandling

Det kræver dog at den lidende person går i behandling imod sygdomsangst hos en dygtig psykolog, der kan hjælpe.  Behandling af helbredsangst og sygdomsangst kræver nemlig et meget individualiseret behandlingsforløb, som fokuserer på lige præcist det menneske.

Psykologen er nødt til at identificere, hvad der ligger til grund for angsten. Og derefter skal psykologen lægge en plan for, hvordan behandlingsforløbet skal foregå fremover. Dette skal så løbende justeres, så den angstlidende person kan få det bedre. Behandleren skal derfor løse en meget vigtig opgave, inden behandlingen virker: Der skal opbygges tillid imellem den, der lider af sygdomsangst eller helbredsangst og psykologen selv. Når denne tillid er opbygget, så vil behandlingen blive meget effektiv.