Planlov og ekspropriation

You are currently viewing Planlov og ekspropriation

Nu er jeg altså ikke specialist. Men jeg ved da, at når kommunen har nye idéer til, hvad der skal bygges eller etableres i et område, så skal der lavet en lokalplan, og den skal til offentlig høring. Det står der i planloven, som jeg engang beskæftigede mig lidt med. Det var, dengang jeg troede, at jeg skulle være byplanlægger. Da jeg så fandt ud af, at der findes et kæmpe bureaukrati bagved planloven, og alt, hvad planlæggere foretager sig, opgav jeg den tanke. Men det er et sidespor i forhold til det, jeg egentlig gerne vil sige.

En lille ringvej

Jeg har nemlig opdaget, at kommunen er i gang med at etablere en mini-ringvej rundt om den lille landsby, som jeg bor i. Jeg er sådan set glad for, at de gør det. Jeg har set dem komme med gravemaskiner og asfalt. Men jeg har også hørt sure stemmer nede i brugsforeningen. Der er nogle borgere her, der mener, at ’ringvejen’ vil ødelægge deres levebrød, fordi den forhindrer deres kvæg i at bevæge sig frit.

Nu skal jeg måske lige sige, at samfundet her er meget lille. Vi er måske 67 beboere i landsbyen. Alle kender hinanden. Så det er lidt svært ikke at skulle tilkendegive, hvad man tænker om ’ringvejen’. Jeg er glad for, at den skal etableres, fordi det vil mindske den tunge trafik, der går igennem byen. Kvægholderne er imod den, fordi de bliver nu nødt til at lede deres køer ud på marken ude bag ved ringvejen. De kan ikke længere bare åbne stalddøren og lade dyrene vade ud.

Ekspropriation

Samtidigt mener kvægholderne også, at de har ret til kompensation, fordi vejen, der etableres, kræver ekspropriation af noget af deres land. Om det er rigtigt, ved jeg faktisk ikke. Jeg troede faktisk ikke, at man kan eje land her i landet. Jeg ved, at man kan leje land – i meget lang tid. Så den, der med ekspropriation vil jeg stille mig tvivlende overfor. Jeg kan godt forstå kvægavlerne. Det er irriterende at skulle ændre daglige rutiner, der er blevet oparbejdet igennem mange år – måske også igennem generationer. På den anden side, så må de indse at hele området, som vores lille by er beliggende i, bliver mere og mere populært at besøge for de der frustrerede byboer. De kommer jo i weekend efter weekend og beder om at få lov til at købe noget af vores kød eller hjemmelavede pickles. Så ja, jeg ved ikke, helt hvordan jeg skal forholde mig.

Høringer ikke afholdt

Skal jeg henlede min medborgeres opmærksomhed op, at der ikke har været offentliggjort invitationer til høring om projektet her? Eller skal jeg lade den flyde og tage konkret stilling til, om jeg kan lide eller ikke lide ringvejen? Ringvejen vil være god for vores mini-lokale økonomi. Den vil føre flere turister hertil. Men vil den være god for vores dagligliv? Vil vi ændre vores værdier? Vil vi blive uvenner, fordi den ene har succes med sin marmelade, og den anden har fiasko med sit seje kød? Sat på spidsen? Ja. Men det er faktisk en sag, som mange meget små samfund kan nikke genkendende til.