Aminosyrer og sundhed

De fleste er godt klar over, at protein og dermed aminosyrer, spiller en vigtig rolle i forhold muskeltilvækst. Det er derfor bodybuildere og andre personer som træner med vægte indtager kosttilskud som indeholder protein og aminosyrer. Men hvilken rolle spiller protein og aminosyrer for vores sundhed? 

Hver gang vi spiser mad som indeholder protein, så spaltes proteinet ned i frie aminosyrer i kroppen, og indgår i kroppens proteinsyntese. Vores DNA koder for en lang række specifikke proteiner, som spiller en rolle i forhold til en lang række væv og biokemiske substanser. Aminosyrer indgår i dannelsen af bindevæv, muskelvæv, hormonproduktion, produktion af enzymer, og en lang række andre ting. Det er derfor vigtigt, at man får dækket sit behov for aminosyrer på daglig basis. Og det gør man selvfølgelig ved at spise fødevarer som indeholder fuldgyldigt protein, eller ved at supplere sin kost med et højkvalitets proteinpulver, som eksempelvis whey proteinpulver. Whey proteinpulver indeholder alle de essentielle aminosyrer, samt de meget vigtige forgrenede aminosyrer.

Som sagt, så er aminosyrer ikke kun relevante for folk der træner med vægte. Aminosyrer er i høj grad også vigtige for vores sundhed. Man ved eksempelvis, at mange aminosyrer spiller en vigtig rolle i forhold til opretholdelse af et sundt og velfungerende immunforsvar. Og for folk der er lidt oppe i årene, så spiller protein, og dermed også aminosyrer en meget afgørende rolle. Når folk bliver ældre, så har de en tendens til at spise for lidt protein, og får derved ikke dækket deres behov for essentielle aminosyrer. Det får den uheldige konsekvens, at deres muskelmasse mindskes, og dermed forringes deres mobilitet. Der findes mange undersøgelser som viser, at giver man ældre mennesker et tilskud af protein, så de får dækket deres behov for essentielle aminosyrer og forgrenede aminosyrer, så øges deres muskelmasse, og dermed også deres mobilitet og livskvalitet. Så aminosyrer spiller en vigtig rolle i forhold til det, at bremse den naturlige nedbrydning af muskelmassen, som sker når vi bliver ældre.

Hvis man vil sikre sig optimal sundhed, og opretholde sin vitalitet og styrke, så bør man spise proteinrigt hele livet. På den måde sikre man sig, at man får dækket sit behov for essentielle aminosyrer og forgrenede aminosyrer. Man bør derfor sørge for at man spiser animalsk protein, som har en aminosyre struktur, hvor alle essentielle aminosyrer indgår. Man kan også få dækket sit behov for essentielle aminosyrer og forgrenede aminosyrer ved at spise vegetabilske proteinkilder, men så skal man sammensætte forskellige vegetabilske proteinkilder, med forskellige aminosyre struktur, så man er sikker på man får alle de aminosyrer man har brug for. Som et alternativ kan man supplere sin kost, med et kosttilskud som indeholder de aminosyrer man har brug for. Det kunne være et proteinpulver af høj kvalitet, som eksempelvis whey proteinpulver eller kasein proteinpulver. Man kan også supplere sin kost med ekstra forgrenede aminosyrer, hvis man føler man har behov for dette. Det skal dog påpeges, at whey proteinpulver indeholder store mængder af både essentielle aminosyrer og forgrenede aminosyrer.