Skal jeg lukke mit firma?

man in black jacket walking on sidewalk during daytime

Du har drevet din virksomhed i mere end 30 år. Men nu er det på tide, at du lukker den. Du vil gå på pension og nyde de kommende mange år i fred og ro. Dertil kommer, at det faktisk ikke går så godt for virksomheden. Kriserne, vi er og har været inde i siden Covid-19 brød ud, har påvirket den i den negative retning. Der er dog stadigvæk overskud på regnskabet. Og ja, du har nok, til at du kan leve komfortabelt i de næste mange år. Og der vil stadigvæk være noget til overs til børnene, når du ikke er her længere.

Hvordan lukker man ned?

Spørgsmålet er bare om, hvordan en lukning af virksomhed foregår. Sådan i praksis. Jo, du er godt klar over, at hvis du ikke lukker din virksomhed nu, så kan du risikere, at andre vil sørge for at den bliver lukket. Du kan risikere at gå konkurs, hvis du udskyder det et par år endnu. Så timingen betyder noget. Du vil ikke ende dit lange arbejdsliv med en konkursbegæring.

Ja, det er rigtigt. Men løb nu ikke for hurtigt. Du skal nemlig ikke kun sørge for at lukke virksomheden på papirerne. Og du kan slet ikke regne med, at lukningen af virksomheden betyder, at du ikke længere har økonomiske forpligtigelser. Du skal fx huske at lave årsopgørelse og betale skat, moms, punktafgifter mv. Og det skal du gøre i op til et år, efter du officielt har afmeldt din virksomhed.

Medarbejderne

Der er også lige det her med, at lukning af virksomhed betyder, at medarbejdere bliver ’frisat’. De skal derfor have tid til at finde en ny arbejdsplads. Og naturligvis skal du kunne leve op til de kontraktmæssige forpligtigelser, du har overfor dine medarbejdere. Det kan være kompensation for afskedigelse. Ekstra bonusudbetalinger mv.

Lukning af virksomhed skal derfor planlægges – grundigt. Det handler ikke kun om, at du skal gå ind på Virk og lukke virksomheden. Det handler om din samvittighed, dine medarbejdere og alle dine leverandører og kunder.

Tal med en advokat med speciale i konkurs

Du bør derfor kontakte en dygtig advokat, som kan bistå dig med alt, hvad der handler om virksomhedens økonomi og kontrakterne. En konkurs advokat vil være dit bedste valg. Hvorfor det? Svaret er simpelt nok: Konkurs advokater har erfaringer med at læse kontrakter og de kender til processen omkring lukning af virksomheder. I samarbejde med en revisor eller virksomhedens økonomichef vil alle dine økonomiske forpligtigelser kunne blive afdækket, så du også får et præcist overblik over hvor stort et overskud, du kan trække ud.

Men hvorfor er lukning af din virksomhed i virkeligheden i dine tanker? Kunne du ikke bare sælge den til en anden? Måske, måske ikke. Det er kun dig, der ved, hvorfor lukningen er på tale. Uanset om der er tale om salg eller lukning af virksomhed, så bør du dog først få advokaten og revisoren ind over virksomhedens økonomi. Det handler jo om, at du skal sikre din økonomi og dit liv i mange år fremover. Så: Tag ikke en overilet beslutning. Tal først med advokaten og få et godt overblik over hele processen.