Gode råd om vinduer

You are currently viewing Gode råd om vinduer

Lige et godt råd, råbte min nabo forleden dag, da jeg havde taget hul på sommerens arbejde med at få malet vores vinduer. Lad være med at smøre maling, der er beregnet til træværk, på hængslerne, for du risikerer, at de kommer til at gå meget trægt. Jeg gjorde det selv for et par år siden, fordi jeg ikke vidste bedre, og det var et sørens mas at få hængslerne til at glide ordentlig bagefter, fortalte han.

Det havde jeg aldrig tidligere hørt, men jeg valgte at rette mig efter hans råd, som så også gik ud på, at man bagefter skal give hængslerne maling med en meget tynd pensel, så man kun smører maling på hængslernes udvendige flader og undgår at få maling ind i revnerne, der adskiller hængslets dele.

OK, tænkte jeg bagefter, det lyder sådan set ikke tænkt på, men det kan da ikke skade at rette sig efter et godt råd, så det gjorde jeg. Vi har i hele huset billige topstyrede vinduer, og de har altid været nemme nok at åbne og lukke, men jeg kunne også se, da jeg kiggede nærmere efter, at der ikke havde været smurt maling på i et tykt lag, så det var trængt ind på den lille aksel, som hængslernes udvendige dele skal kunne dreje omkring.

Før jeg påbegyndte selve malerarbejdet, havde jeg været i gang med sandpapir på vinduernes trærammer. Selv om der ikke er tale om, at den gamle maling var ved at skalle af, vidste jeg dog godt, at det giver et bedre resultat, hvis man sliber overfladen let, så den bliver tilpas ru til, at den nye maling fæstner bedre.

Jeg havde besluttet mig for, at jeg ville male de tre almindelige vinduer, som vender ud mod gaden. Det store vinduesparti fra stuen ud mod haven ville jeg vente med til sidst, og i den sammenhæng skal jeg jo også have malet for terrassedør. Det bliver noget af et arbejde, for den er opbygget med mange sprosser, så der er hele 16 små ruder mellem sprosserne. Så her skal males med stor nøjagtighed, så jeg ikke smører for meget maling ud på selve glasset, når de forholdsvis tynde sprosser skal have maling.

Udover vinduerne og vores terrassedør skal de to udvendige døre til entreen og bryggerset også behandles. Men de skal nu ikke males, for vi fik for to år siden udskiftet de to døre til nogle i en type hårdttræ, hvis navn jeg i øvrigt ikke kan huske. Men i stedet for maling skal de bare have en gang olie, og så står de så flotte, som da de vare nye. Det er et langt lettere arbejde end at stå og male, for olien skal bare smøres på med en klud.

Mens jeg nu har fået malet de tre vinduer ud mod gaden glæder jeg mig i mit stille sind over, at vi bor i et etplanshus, så jeg ikke skal kravle op og ned ad en stige for at komme til at male højtsiddende vinduer. Og jeg er så glad for, at jeg fandt sparvinduer.dk!