Nyt tag MED solceller

Solenergi med solceller

Vi skal have nyt tag på vores sommerhus, som vi købte for bare et års tid siden. Ved handelen gjorde vi opmærksom på, at taget så ret så dårligt ud, og sælger gav os ret i, at det nok ikke havde så lang tid igen. Sælger var også villig til at give et afslag i prisen, selv om han selvfølgelig hævdede, at udbudsprisen var indrettet efter, at taget snart skulle udskiftes.

Men nu er tiden altså kommet til at få lagt nyt tag til afløsning for de slidte tagplader af bølgeeternit. Jeg har haft en tømrermester fra det område, hvor sommerhuset ligger, ude at se på det, og han har beroliget mig med, at alt det underliggende træværk, der skal bære taget, er sundt og godt, så vi kan frit vælge, hvilken tagbelægning vi ønsker os. Konstruktionen er stærk nok til at bære selv det tungeste tegltag.

Og så var det, at tømrermesteren spurgte, om vi så ikke skulle benytte lejligheden til at få monteret nogle solpaneler på taget. Jeg havde godt lagt mærke til, at en del sommerhuse i området havde sådan nogle paneler på taget, men jeg havde faktisk ikke tænkt nærmere over det.

Tømrermesteren fortalte, at han selv havde få etableret sådan et solcelleanlæg på sit parcelhus inde i byen. Og han var vældig tilfreds med det, for udgiften til anlægget ville være tjent hjem i sparet elforbrug i løbet af cirka 10 år, og sådan et anlæg regner man med kan holde i mere end 30 år.

Ja, sådan kan det jo være med et parcelhus, men vi bruger jo kun sommerhuset i maksimalt 10 uger om året, så selv om vi har el-radiatorer i huset, kan det nok ikke betale sig, indvendte jeg.

Sådan er det slet ikke, fortalte tømrermesteren. Selv når huset ikke bliver brugt, producerer sådan nogle solceller jo strøm, har jeg læst her: http://www.le.dk/solcelleanlaeg. Den går så ud i det offentlige el-net og bliver brugt af andre, men du godskrives for den mængde elektricitet, som du afleverer til nettet. Så i dit tilfælde kan det meget nemt blive sådan, at du i stedet for en regning fra energiselskabet skal have tilsendt en check hvert år.

Jeg kendte ikke på forhånd til den ordning, men tømrermesteren henviste mig til en el-installatør i byen, som har specialiseret sig i den slags anlæg. Han kan lave en beregning for dig, så du med temmelig stor nøjagtighed ved, hvilken forrentning du kan få af de penge, du sætter i anlægget.

Men du skal nok beslutte dig forholdsvis hurtigt, sagde han, for der er noget arbejdsløn at spare, hvis monteringen af solpanelerne kan udføres samtidig med den nye tagbelægning, for der skal jo trækkes nogle kabler på undersiden af taget, så det vil være langt lettere, hvis det hele foregår i én arbejdsgang.

Efterfølgende har jeg læst mig til mere viden om, hvad solcelleanlæg indebærer, og jeg er ikke i tvivl om, at det kan blive til en ganske god forretning for os. I næste uge skal jeg mødes med el-installatøren ude ved huset. Det er jeg spændt på.