Hvad kendetegner en kop espresso?

Du har sikkert været på café og bestilt en espresso, hvorefter du får et mellemstort glas med en mindre mængde meget stærk kaffe. Der findes mange typer af espresso, og herunder også cappuccino og den velkendte café latte, som i stor stil skydes over disken herhjemme i Danmark. Jeg har mødt mange på min vej, som mener at netop café latte ikke er god kaffe, men blot en trendy drik for unge. Måske er de mere til espresso, men når alt kommer til stykke tror jeg at det handler meget om kvaliteten og hvem den fremstilles af.

Helt konkret fremstilles en kop espresso, ved at presse varmt vand gennem meget tætpakket og fint malet kaffe. Herefter skulle du meget gerne have en meget mørk kop kaffe med lidt luftig skum på toppen. Der findes mange typer af espressomaskiner, både de manuelle hvor teknikken virkelig vises og de fuldautomatiske hvor hele proceduren foregår “bag facaden”.

Det er en videnskab at finde frem til den perfekte espresso, og ligeledes en videnskab hvilken espressomaskine man skal vælge. Det hele er en kombination af den korrekte temperatur på vandet, trykket og hvor fint kaffen er formalet. Der reklameres ofte med at højt pumpetryk på mange af forbrugermodellerne, men det anbefalede tryk ved brygning af espresso er omkring 8-9 bar. Temperaturen på vandet er typisk lige under 90 grader, hvilket du ikke skal spekulere over – sørg dog for at maskinen er helt opvarmet inden du påbegyndt at brygge.

Helt grundlæggende skal du dog starte med en god espresso kaffe, og dette er en blanding af bønner fra forskellige lande – det sidste du skal spare på er hovedingrediensen. Alternativt bruger mange af de fuldautomatiske modeller også bønner, og her er det vigtigt at du går efter de friske, da der desværre også sælges mange dårlige bønner som har været undervejs længe.

Selv er jeg også en stor kaffeelsker, som du måske havde regnet ud efter dette indlæg. Det var en fascination som først ramte mig efter julen for to år siden, hvor jeg blev foræret en espressomaskine fra DeLonghi. Jeg har en af de fuldautomatiske modeller, hvor hele processen starter automatisk, blot ved tryk på en knap – og til mit behov er dette mere end tilstrækkeligt. Nogle af mine bekendte som virkelig er NØRDER indenfor kaffe, har selvfølgelig ret i at det kan laves en tand bedre manuelt, men den tålmodighed har jeg desværre ikke til dagligt. I bund og grund tror jeg at de korrekte bønner har meget at sige, da du kan have en nok så god kaffemaskine og stadig lave dårlig kaffe, hvis din vigtigste ingrediens ikke er i orden. Har efter lang tid nu endelig fundet min yndlingsbønne, som jeg nu køber fast og altid har liggende på lageret. Til tider impulskøber jeg dog mere eksotiske varianter, når der skal eksperimenteres i weekenden.

En ting står fast dog: Om vinteren nyder jeg mere end noget andet at drikke min espresso foran pejsen – og meget gerne iført mine helt geniale Shepherd Hjemmesko, som jeg har købt lige her.