Vask med koldt vand

Ifølge en undersøgelse fra Forbrugerrådets blad Tænk, er der ingen grund til at skrue op for vaskegraderne, når vi vasker tøj. Når bare man har det rigtige vaskepulver, kan man nemlig sagtens vaske sit tøj rent i koldt vand og lige så effektiv fjerne snavs og genstridige pletter.

Der findes nemlig vaskemiddel, der er fremstillet konkret til at vaske tøj i koldt vand. Den kemiske sammensætning i vaskemiddel til koldt vand er anderledes end sammensætningen i almindeligt vaskemiddel, da der bruges enzymer og vaskeaktive stoffer, som kun er effektive ved lave temperaturer. Vaskemiddel til koldt vand er ikke dyrere end almindeligt vaskemiddel og kan fås i de fleste større supermarkeder.

Ved at vaske sit tøj ved 15 grader i stedet for 30 eller 40 grader kan man spare helt op til 60 % af energiforbruget per vask, fordi det netop kræver energi at varme vandet op. Jo varmere vasken er, desto højere er energiforbruget også. Rent økonomisk betyder det, at man ved at sænke temperaturen, når man vasker sit tøj, kan spare helt op til 400-500 kroner om året. Derudover skåner og gavner energibesparelsen også miljøet og mindsker CO2 udslippet.

Når det gælder vaskemidler, er det desuden vigtigt, at vi tænker grønt og miljørigtigt, da vaskemiddel netop er det husholdningsprodukt, der belaster miljøet allermest. For at undgå unødig belastning af miljøet er det derfor vigtigt at vælge noget vaskemiddel, uanset om det er almindelig eller koldvandsvaskemiddel, der forurener mindst muligt. Koldtvandsvaskemidler fås også med det nordiske miljømærke Svanen og det europæiske miljømærke Blomsten. Hvis man vil være sikker på, at det vaskemiddel man bruger lever op til standarderne for miljø og vaskekvalitet, kan det derfor være en god idé at gå efter et vaskemiddel, der bærer disse mærker.

Tænk anbefaler dog, at man altid vasker klude, viskestykker, håndklæder, sengetøj og undertøj ved 60 grader. Lider man af husstøvmideallergi skal sengetøj også altid vaskes på mindst 60 grader for at undgå overfølsomhed. Under alle omstændigheder bør man vaske en vask ved 60 eller 90 grader en gang i mellem, da man ellers kan risikere at snavs og fedt sætter sig i vaskemaskinen. Dette kan i sidste ende føre til lugtgener. Her skal man huske at bruge almindeligt vaskemiddel beregnet til de høje temperaturer. Koldtvandsvaskemiddel mister nemlig vaskeevnen ved høje temperaturer.

Tekstiler som uld og silke bør heller ikke vaskes med koldtvandsvaskemiddel. Her vil det være bedst at finde noget vaskemiddel, der netop er tiltænkt det enkelte materiale og så vælge eksempelvis et uld eller silkeprogram på vaskemaskinen. Ellers kan man risikere at ødelægge fibrene i tøjet. På samme vis må dun, dundyner eller dunpuder heller ikke vaskes med koldtvandsvaskemiddel, da enzymerne får fibrene til at falde sammen.

På nettet kan du læse meget mere om forskellige vaskemaskiner, der kan gå ned til 15 grader og få gode råd til at spare penge, når du vasker. Hvis du er på udkig efter en god og billig vaskemaskine kan du også finde mange gode tilbud på nettet.