Hvad du bør vide om varmepumper

Varmepumper

Hvis du overvejer at energirenovere din bolig – og derfor gerne vil udskifte dit slidte olie- eller gasfyr, så skal du måske investere i et jordvarmeanlæg eller en varmepumpe. Ved at investere i et jordvarmeanlæg eller en varmepumpe kan du nemlig spare op mod 10.000 kroner om året på din varmeregning – og på sigt får du rent overskud på din varmeregning. Derudover nedsætter du selvfølgelig også dit samlede CO2-udslip.

Varmepumper

Hvis du gerne vil investere i en varmepumpe, så er det nyttigt at være informeret om fordelene og økonomien i en varmepumpe. I indeværende afsnit kan du læse lidt mere om hvordan en varmepumpe fungerer – og hvorfor det er en god investering.

Luft til vand varmepumpe

De mest almindelige varmepumper i Danmark, er det man kalder ’luft til vand varmepumper’. En sådan varmepumpe udnytter den varmeenergi, der findes i udeluften, til at opvarme din bolig. Denne type varmepumpe kan oveni købet levere varmt brugsvand.

En luft til vand varmepumpe bliver installeret uden for dit hus. Her trækker en ventilator i pumpen den kode udeluft forbi en kompressor, der kan varme luften op via en kølevæske og en kompressor. Efter udeluften er blevet varmet op, afgiver den varmen til en varmtvandsbeholder. Når vandet i varmtvandsbeholderen varmes op, kan det føres ud i dine radiatorer eller gulvvarme – og du kan bruge det varme vand i vandhanen.

Effektivitet

En varmepumpes effektivitet udtrykkes ved det, man kalder for et ’COP-tal’. COP står for Coefficiency of Performance, og kendes også som normeffektivitet på dansk.

COP-tallet siger noget om, hvor meget varme du får ud af din varmepumpe – i forhold til hvor meget strøm, som din varmepumpe forbruger. Her er det naturligvis bedst, at vælge den varmepumpe der har det højeste COP-tal. Hvis en varmepumpe eksempelvis har et COP-tal på tre – så får du 3000 kW varme ud af tilføre 1000 kW strøm. Det er altså en ekstremt effektiv måde at opvarme din bolig på, og du betaler således kun for en tredjedel, af den varme du får.

Levetid

De nye og moderne varmepumper, har en lang levetid – og dermed går du en lys fremtid i møde som varmepumpe-ejer. Ifølge Energistyrelsen forventes levetiden at være +20 år – og mange installatører giver garanti på helt op mod 10 år.

En varmepumpe fungerer normalvis problemfrit, og det er en meget stabil konstruktion.

En varmepumpe er naturligvis ikke en lille investering, men pengene er rigtigt godt givet ud. Den lange levetid og den store årlige besparelse, gør en varmepumpe til en økonomisk forsvarlig investering. De fleste boligejere oplever, at de får mindst 10 år med overskud på varmeregningen.

En anden fordel ved denne investering er, at du ikke længere er afhængig af fossile brændstoffer eller elektricitet. Priserne på el og fossile brændstoffer er stigende, men du kan gøre dig uafhængig af dette. Få meget mere at vide omkring varmepumper og jordvarmeanlæg på Varmepumpeoversigten.dk