Værd at vide om solvarme

Hvis du er indehaver af at gammelt olie- eller gasfyr, som du påtænker at udskifte med et miljøvenligt alternativ – så bør du kigge nærmere på muligheden for at installere et solvarmeanlæg. Solvarme giver dig muligheden for at udnytte solens energi til opvarmning – og det er tilmed både miljøvenligt og effektivt.

Det er især attraktivt for dig at investere i et solvarmeanlæg, hvis du står og skal udskifte dit gamle oliefyr – eller hvis du er i gang med at foretage en energirenovering af din bolig. Med nyere og moderne solvarmeanlæg har du nemlig mulighed for at integrere solfangerne i din tagbelægning.

Typer af solvarmeanlæg

Der findes som udgangspunkt to typer af solvarmeanlæg; henholdsvis plan- og rørsolfangeranlæg. Plansolfangeranlægget er den mest simple – og således også den billigste løsning. Ydelsen på denne type anlæg er typisk 20-30 % lavere end ved rørsolfangeranlægget.

Den nye og moderne type af solvarmeanlæg kaldes for rørsolfangeranlæg. Denne type anlæg består af en absorbere, der er placeret inden i nogle glasrør. Denne type anlæg koster som regel mere at etablere – men til gengæld er ydelsen også noget højere.

Overvejelser

Som udgangspunkt bør du få installeret dit solvarmeanlæg af en autoriseret montør, og gerne af én med mange års erfaring. På denne måde er du sikret, at din montør har den rette erfaring og træning. Men derudover er der nogle overvejelser, som du bør have med i baghovedet, når du overvejer et solvarmeanlæg.

Du bør tjekke lokalplanen og bevoksningen omkring din bolig. Hav med i tankerne, at et solvarmeanlæg har en meget lang levetid – så hvad der er små træer lige nu, kan sagtens vokse sig store under anlægges levetid. Du bør altså gøre dig klart, om der på sigt er fare for, at solfangerne bliver skygget. Det samme gør sig gældende med hensyn til din nabo.

Vær opmærksom på størrelsen af dit anlæg. Du vil ikke købe et hverken for stort eller for lille solvarmeanlæg. Her er det igen vigtigt, at du køber dit anlæg af en montør med erfaring.