Træning af finmotorik

Kasper havde som helt lille lidt problemer med sin finmotorik. Han var ældre end de fleste, før han for eksempel kunne holde så sikkert på en ske, at han kunne spise selv. Vi fik ham undersøgt, men der var ikke noget galt, sagde man på sygehusets specialklinik, der tager sig af den slags undersøgelser. Lægen sagde med et smil, at vi bare skulle betragte ham som en lidt klodset type, og erfaringsmæssigt ville hans dårlige finmotorik blive udviklet, så han kunne klare sig helt på niveau med sine jævnaldrende.

Men vi fik et enkelt godt råd af lægen: Så snart han er gammel nok til at kunne lege med det, så giv ham noget legetøj, der kræver, at han bruger fingrene og kan holde fast i mindre dele. Lego er alle tiders til den slags træning, sagde lægen, men I kan selvfølgelig også vælge andre former for byggeklodser.

På det tidspunkt var Kasper endnu ikke fyldt fire, men han var trods alt kommet over den alder, hvor han puttede alle mulige forskellige ting i munden. Derfor tog jeg næste dag ind til centrum og gik i byens store legetøjsforretning med det formål, at købe noget Lego til Kasper, for selv om han måske var lige lovlig ung til at kunne lege ordentligt med klodserne, kunne det nok være en god ide, at han vænnede sig til synet af dem, så han langsomt blev fortrolig med de små klodser.

Det skulle vise sig at være en god ide, for Kasper kunne på tegningerne uden på den kasse, jeg havde købt, sagtens se, at det gik ud på at bygge et hus magen til det på tegningen. Det syntes han var meget spændende, men hans svage finmotorik meldte sig med det samme, kunne jeg se. Han havde svært ved at vende klodserne rigtigt og at holde fast på dem.

Men Kasper legede ufortrødent videre, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hans Legoklodser har en meget stor del af æren for, at han temmelig hurtigt forbedrede sin finmotorik, og allerede efter nogle få uger var han i stand til at bygge et hus helt færdigt i Legoklodser.

Senere valgte vi at købe noget Brio legetøj til ham af den slags, hvor man skal skrue forskellige ting sammen. Kasper holder meget af den slags konstruktive lege, og det var ofte meget fantasifulde konstruktioner, han fik lavet af sit legetøj.

Den periode af hans liv tænker jeg af og til tilbage på, for i dag er Kasper i en alder af snart 10 år kommet helt over sine vanskeligheder med finmotorikken, og det er en fornøjelse at se hans sikre fingre, når han for eksempel sidder og lægger puslespil for børn, som han holder meget af.

Efterhånden er det nu blevet til, at Kasper bruger det meste af sin fritid udendørs. Han spiller ofte fodbold med sine kammerater ude på græsplænen, og jeg har foreslået ham, at han skal begynde at spille i den lokale fodboldklub, hvor flere af hans skolekammerater allerede har spillet et stykke tid.

[box type=”info”] Hvis du vil, kan du se en del eksempler på Lego her – og på Brio her.[/box]