Teambuilding behøver ikke være komplekst

teambuilding er jo mange ting, men det er meget oppe i tiden at jo vildere det er jo bedre er virkningen af kurset. Det vil sige, det er nogle gange man bliver udsat for ting der både kan være skadelige, og i nogle tilfarlige livsfarlige. Det kan være firewalk, som jo kan gå grueligt galt men også bungijump eller lign. Det er klart, man laver sådan nogle arrangementer for at man skal rykke deltagerne på deres personlige grænser.

Der er ingen tvivl om det virker, i den forstand at deltagerne de bliver udfordret rigtigt meget og det gør dem på sigt bedre i stand til at klare hverdagens presset situationer. Spørgsmålet er bare, hvor vildt det behøver at være for at virke. Mit postulat er, efter at have kørt teambuilding i flere år, at en simpel øvelse som at skulle løfte en lille husedderkop fra bordet er ligeså stor en udfordring som at skulle gå på kul. Det er godt nok ikke socialt accepteret at man har en fobi, eller er bange for edderkopper, slanger eller andet kryp. Faktum er dog at rigtigt mange går rundt med disse fobier og det virkelig kan rykke på hverdagen, hvis man får dem tøjlet.

Hvem kan gøre det!

For at kunne være med på disse teambuilding kurser, så skal der være en instruktør der ved hvad de har med at gøre. En der tager tingene alvorligt har sikkerhed for øje og en der kan redde en person der knækker helt sammen. Jeg har oplevet at selv de mindste ting kan knække folk – det kan være de har en dårlig dag, hjemmefronten kører ikke, de er lige blevet fyret eller noget helt fjerde. Det ved man typisk ikke inden man går igang, men finder først ud af det når personen knækker sammen. I den situation, der er det ekstremt vigtigt at instruktøren kan tackle den situation og hjælpe personen med at finde fodfæste igen.

Som deltager, der kan alle være med. Det kræver blot at man giver sig selv 100%, at man er ærlig og man kan tillade sig selv at blive rykket lidt i sine grundprincipper.

Hvad virker så?

Når nu jeg siger det ikke nødvendigvis behøver være de helt store teambuilding øvelser der virker, hvad mener jeg så man kan bruge tid på. Jeg mener eksempelvis at små simple øvelser med i hold at skulle agere (entrepenøør, håndværker og arkitekt) og bygge ting i lego, lave ting i reb med bind for øjnene eller bære vand mens man bliver udfordret fysisk ved at skulle stå længe på et ben. Alle disse øvelser er i sin grundforklaring meget simple – men når man kører folk ud på 12 time og beder dem om at lave den slags der viser det sig hurtigt hvad folk er lavet af.

Det er klart at de helt store ting, det ofte er det der trækker folk til – men det er egentligt noget pjat. Jeg har set ligeså store resultater opnået ved at benytte de små teambuildingteknikker.

Hvad vil du gerne lave, hvis du skulle på teambuilding kursus?