Når nettet hjælper

For de unge og yngre er internettet en fuldstændigt integreret del af hverdagen, og tanken om ikke at kunne google sig til viden, tilbud og underholdning er absurd for dem. Og det er uden for enhver tvivl positivt. Men faktisk skal vi ikke så langt tilbage i tiden, før det at søge viden m.m. var en helt anden proces. For blot 20 år siden var internettet ikke tilgængeligt for menigmand, og dengang var det en hel, helt anden proces at skulle finde gode tilbud, viden, underholdning og skabe sociale relationer.

Vi har talt med en ekspert i internettet og kigget på nogle af de mange nye muligheder, som nettet har givet vi mennesker – muligheder vi i dag ser som helt naturlige.

Tiden før nettet

Før internettet for alvor blev udbredt, var det en meget mere omstændelig opgave at skulle researche. Forestil dig for eksempel, at du ville købe en ny vaskemaskine. Eneste værktøj til at finde det bedste tilbud var telefonen – eller at hoppe i bilen og køre rundt til de mange butikker med hvidevarer.

Forestil dig, at du skulle finde en ferierejse – og at du kun kunne finde dem i avisen under annoncerne samt ved at bestille et hav af kataloger. Data i disse kataloger var i sagens natur ikke helt friske, og kun telefonopkald eller besøg hos rejsebureauerne kunne give dig information om her-og-nu tilbud, afbudsrejser etc.

Sociale netværk eksisterede kun i virkeligheden, og kommunikationen med andre skete ansigt til ansigt eller via telefon. Ingen Facebook og ingen G+.

Var vi så dummere og fattigere dengang? Nej – bestemt ikke. Men vi havde færre muligheder for at udnytte informationerne, der jo også fandtes dengang. De var bare ikke tilgængelige på samme måde.

Er verden bedre med internettet?

Her har vi talt med en mand, der siden 1998 har levet af og med internettet: Thomas Rosenstand. Han siger følgende om verden med internettet:

Nettet har gjort de fleste menneskers liv rigere og nemmere. Information og viden er nøglen til at træffe kvalificerede beslutninger, og her er nettet jo uforligneligt. Uanset om man vil finde en billig rejse, låne penge, læse om madlavning eller titusinde andre ting, er informationen frit tilgængelig på nettet. Heldigvis har vi søgemaskiner som Bing og Google til at hjælpe os med at finde de informationer, og det gør de i udmærket i de fleste tilfælde. Jeg vil mene, at nettet har gjort verden mindre ved at skabe nem adgang til relationer internationalt – både personlige og erhvervsmæssige. Og den ubegribelige mængde af information tilgængelig opgraderer menigmand så at sige. Udfordringen er nok egentlig at lære “folket” at opsøge og sortere i den tilgængelige information. For eksempel ser vi mange blive snydt i min branche (søgemaskineoptimering), fordi de ikke har tænkt på at tjekke den potentielle udbyder i Google. Og det vidner om, at potentialet for at dygtiggøre sig som indkøber via nettet kun er yderst sparsomt udnyttet endnu. Men nettet er ungt endnu – og nye generationer kan det pjat.

[box] Thomas Rosenstand er specialist i søgemaskineoptimering og online markedsføring. Han ejer blandt flere andre virksomheder markedsføringsbureauet Concept Interest, der udelukkende arbejder online.[/box]

Hvad er det, der kan findes på nettet?

I virkeligheden kunne vi nøjes med at sige ALT! Men det er nok på sin plads at bringe et par eksempler på services etc., hvor tilgangen for menigmand er blevet så meget nemmere med nettet.

  • Forsikringer generelt. Her gør nettet det muligt at surfe mellem alle de gode tilbud – eller med få museklik at få tilbud fra de bedste forsikringsselskaber på én gang. Et godt eksempel på en sådan service er hjemmesiden a-forsikring.dk, hvor almindelige mennesker kan afgive nogle få oplysninger og få tilbud lige i indbakken fra de bedst egnede forsikringsselskaber.
  • Pengemarkedet er også blevet meget mere konkurrencepræget med nettet – og de etablerede banker har fået kamp til stregen af progressive lånefirmaer. Det betyder, at det er yderst nemt at overskue lånemarkedet, og det sker ofte via portaler, der samler de tilbud på lån, der er mest attraktive lige nu. Et eksempel på en sådan portal er Ugens Billig Lån.
  • Kærester og alt det, der hører til forhold mellem mennesker. Nettet har på det nærmeste udraderet kontaktannoncerne i aviser og blade – og med god grund. Der er et hav af hjemmesider, hvor mennesker kan mødes og etablere forbindelser – både generelle og meget nicheprægede.

Listen kunne fortsættes i det uendelige, men det vil vi ikke gøre nu. Lad os i stedet høre far dig i kommentarerne, hvordan nettet påvirker dit liv og din hverdag.